Tips & Tricks van Johan

Op zondag 23 juni was de eerste uitleg en techniek clinic bij de Kibbelkoele. Johan gaf een aantal tips & tricks ter voorbereiding voor de Wildman Run op 14 september.

De Tips & Tricks van Johan:

  1. Schoenen en kleding
  2. Tempo obstakel run
  3. Looptechniek hoogte verschil

1 Schoenen en Kleding

Schoenen; een obstakel run heeft verschillende elementen; hardlopen, hoogte verschil lopen, door water en vaak ook door modder.
Door schoenen met meer profiel te gebruiken heb je betere grip op een gladde of zachte ondergrond. Als je regelmatig door water moet tijdens een run, is het ook prettig als dit water weer makkelijk UIT je schoenen gaat zodat ze niet nog kilometers lang zwaar aan je voeten wegen.
Modder houdt je schoenen ‘vast’, stevig aantrekken en goed knopen dus. Of schoenen met een aantrekkoord; dit is met name NA de race een enorm voordeel. Je hoeft je veters dan niet door te knippen omdat de knop(en) die je aan het begin zo lekker strak hebt gedaan om je schoenen niet te verliezen, nu te strak zitten om met je vermoeide vingers weer los te krijgen.

Kleding: draag een lange broek. Je loopt door gebieden, de begroeiing kan hoog zijn. Met het klimmen en vast klemmen rond touwen, balken etc geeft een lange broek je extra bescherming.
Bovenkleding; door het lopen ben je snel op temperatuur; de Wildman Run is in september en dan verwachten wij niet extreme koude temperaturen. Lange mouwen kunnen je hinderen bij de obstakels. Hoe minder kleding, hoe minder water er aan je blijft tijdens de run.

Tips & Tricks van Johan: schoenen

2 Tempo obstakel run

Afhankelijk van de afstand die je doet, zul je tussen de 500 en wellicht 1500 meter een obstakel zijn om te overwinnen. Dit houd in dat je looptempo lager ligt dan wanneer je dezelfde afstand onafgebroken hardloopt. Je wilt tenslotte fit bij een hindernis aankomen. Je ziet de hindernis voor je opdoemen, je bekijkt hoe je deze zult nemen en hoe de route te vervolgen.

Pas je tempo aan

3 Looptechniek hoogte verschil

Met hoogte verschil moet je ook je looptechniek aanpassen. Scan de grond. Als je heuvel op in de zelfde pas afstand blijft lopen zul je merken dat dit erg zwaar zal gaan. Maak je kleinere en korte passen loop je makkelijk een heuvel op.
Heuvel af ook zo; bij te grote passen kun je jezelf ‘voorbij’ lopen. Door kleine passen te zetten, val je niet over je eigen voeten.

Kleine passen en scan de grond

Tijdens de OCR Clinics; Uitleg en Techniek training neemt Johan je mee naar locaties rond Sleen en geeft je praktische tips ter voorbereiding op de Wildman Run!

Aanstaande zondag is de volgende training: op de Trial Baan in Diphoorn, er zijn nog plaatsen beschikbaar!